Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (2)Реферативна база даних (8)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Сабадашка М$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6
1.

Дацюк У. В. 
Вплив поліфенольного комплексу з виноградного вина на активність антиоксидантних ензимів у щурів за низьких доз рентгенівського випромінювання [Електронний ресурс] / У. В. Дацюк, М. В. Сабадашка, Л. О. Дацюк, А. Р. Гнатуш, Є. А. Сластья, А. М. Зотов, В. Г. Гержикова, Н. О. Сибірна // Biotechnologia Acta. - 2014. - Vol. 7, № 2. - С. 106-113. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2014_7_2_13
Показано, що споживання щурами з питною водою природного поліфенольного комплексу з виноградного вина в добовій дозі <$E12,5~symbol С~1,1> мг поліфенолів/кг маси впродовж 10 діб до радіаційного впливу призводить до підвищення активності супероксиддисмутази та глутатіонредуктази в лізатах периферичної крові на 24-ту та 48-му год після загального рентгенівського опромінення в дозі 30 сГр. Активність каталази, глутатіонпероксидази та вміст ТБК-позитивних продуктів упродовж 72 год після опромінення зберігається на рівні контролю. Відзначено зниження активності супер оксиддисмутази на 24-ту і каталази на 24-ту і 48-му год після дії іонізуючого опромінення та зростання вмісту продуктів ПОЛ у всі досліджувані терміни. У лізатах аорти встановлено зниження активності супероксиддисмутази та глутатіонпероксидази на 48-му год після радіаційного впливу й підвищений вміст ТБК-позитивних продуктів протягом 3 діб. За опромінення і введення поліфенольного комплексу з виноградного вина в лізатах аорти не виявлено змін активності супероксиддисмутази та каталази, тоді як активність глутатіонредуктази та глутатіонпероксидази була підвищеною через 72 год після радіаційного впливу. Споживання поліфенолів виноградного вина достовірно знижувало вміст ТБК-позитивних продуктів у лізата аорти опромінених щурів порівняно з тваринами, які було опромінено без споживання поліфенолів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 112.302 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Сабадашка М. 
Природний поліфенольний комплекс із виноградного вина має протекторний вплив за умов радіоіндукованого нітративного стресу в аорті щурів [Електронний ресурс] / М. Сабадашка, Н. Сибірна // Біологічні студії. - 2014. - т. 8, № 2. - С. 65-74. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2014_8_2_7
Досліджено систему L-аргінін/NO, продуктом якої є оксид азоту, що утворюється в NO-синтазній реакції та є важливою сигнальною молекулою в широкому ряді фізіологічних клітинних відповідей, у тому числі вазодилатації та регуляції тонусу судин. Визначено активність NO-синтази, сумарний вміст стабільних метаболітів оксиду азоту (нітрит- і нітрат-аніонів) та вміст 3'-нітротирозин-модифікованих протеїнів у аорті щурів за дії іонізуючого випромінювання дозою 30 сГр та за споживання концентрату природного поліфенольного комплексу, одержаного упарюванням червоного виноградного вина. З'ясовано, що після опромінення вміст 3'-нітротирозин-модифікованих протеїнів знижується на 24 та 72 години, тоді як активність NO-синтази та вміст нітритів і нітратів зростають на 72 та 168 годин порівняно з контролем. Даний ефект малої дози іонізуючого випромінювання нівелюється введенням per os концентрату природного поліфенольного комплексу виноградного вина, який спричиняє зниження всіх досліджуваних показників на 72 та 168 годин. Вперше проаналізовано розвиток нітративного стресу у тканинах аорти щурів за дії дози радіації, близької до природного радіаційного фону, й експериментально доведено можливість корекції таких змін природним поліфенольним комплексом виноградного вина.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.461 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Сабадашка М. 
Якісний і кількісний склад поліфенолів у концентраті червоного сухого виноградного вина марки Каберне-Совіньйон [Електронний ресурс] / М. Сабадашка, А. Гнатуш, Н. Сибірна // Вісник Львівського університету. Сер. : Біологічна. - 2014. - Вип. 65. - С. 77-85. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2014_65_9
Розроблено метод одержання концентрату природного поліфенольного комплексу зі сухого червоного виноградного вина й ідентифіковано його якісний і кількісний склад. Відмічено, що масова концентрація фенольних сполук у досліджуваному концентраті становила 59 г/л, зокрема, полімерних сполук і 40 г/л і мономерів і 19 г/л. Основними компонентами були кафтарова, каутарова та галова кислоти, кверцетин і катехіни. Дані сполуки є потужними антиоксидантами, завдяки чому пригнічують розвиток оксидативного стресу, який є ключовою ланкою розвитку порушень у патогенезі багатьох захворювань серцево-судинної та імунної систем, а також за умов радіаційного ураження.
Попередній перегляд:   Завантажити - 294.909 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Сабадашка М. В. 
Вплив препарату поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина на показники системи L-аргінін/NO у крові щурів за малих доз іонізуючого опромінення [Електронний ресурс] / М. В. Сабадашка, А. Р. Гнатуш, Л. О. Дацюк, У. В. Старанко, А. М. Федорович, В. Г. Гержикова, А. М. Зотов, Є. А. Сластья, Н. О. Сибірна // Ukrainian Biochemical Journal. - 2014. - Vol. 86, № 1. - С. 117-123. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2014_86_1_15
Досліджено сумарну активність NO-синтази та вміст стабільних продуктів метаболізму оксиду азоту в периферичній крові щурів за впливу малих доз іонізуючого випромінювання на фоні введення препарату природного поліфенольного комплексу з виноградного вина. Виявлено здатність поліфенольних сполук коригувати радіоіндуковані зміни в системі L-аргінін/NO. Показано, що дія малих доз рентгенівського випромінювання призводить до підвищення активності NO-синтази в периферичній крові щурів, однак у разі споживання природного поліфенольного комплексу з виноградного вина цей показник знижується до рівня контрольних значень. Підвищення активності NO-синтази за впливу радіації зумовлює збільшення вмісту NO, що відображується в накопиченні нітрит- та нітрат-аніонів у периферичній крові щурів. За введення поліфенолів сумарний вміст стабільних метаболітів оксиду азоту знижується на ранніх етапах експерименту, а на третю добу після опромінення цей показник є дещо вищим порівняно із показниками контрольної групи тварин. Таким чином, експериментально доведено здатність природного поліфенольного комплексу послаблювати нітративний стрес, спричинений дією іонізуючого випромінювання.
Попередній перегляд:   Завантажити - 671.492 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
5.

Дзидзан О. 
Вплив агматину на стан системи антиоксидантного захисту і системи L-аргінін/оксид нітрогену в лейкоцитах за умов експериментального цукрового діабету [Електронний ресурс] / О. Дзидзан, М. Бугір, М. Сабадашка, Н. Сибірна // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 358. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_90
Одержані результати свідчать, що агматин здатний коригувати прояви діабет індукованого оксидативно-нітративного стресу, оскільки сприяє зростанню активності ензимів антиоксидантної системи, зменшує вміст ТБК-позитивних продуктів і впливає на систему L-аргінін/NO.
Попередній перегляд:   Завантажити - 218.122 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
6.

Сабадашка М. 
Нефропротекторний вплив поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина за дії малих доз іонізуючого випромінювання [Електронний ресурс] / М. Сабадашка, Н. Сибірна // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 413-420. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_114
У результаті проведених досліджень з'ясовано, що після одноразового опромінення щурів у дозі 10 сГр активність NO-синтази та вміст нітритів і нітратів збільшуються упродовж семи діб експерименту, а вміст 3'-нітротирозин-модифікованих протеїнів - тільки на другу та сьому доби, у порівнянні з контролем. У разі споживання тваринами концентрату природного поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина активність NO-синтази та вміст стабільних метаболітів оксиду нітрогену залишаються у межах норми після впливу малої дози іонізуючого випромінювання. При цьому рівень нітротирозин-модифікованих білків характеризувався тенденцією до зниження на першу, другу та сьому доби після опромінення у разі введення per os концентрату поліфенольного комплексу. Одержані результати засвідчують здатність компонентів досліджуваного концентрату позитивно коригувати стан клітин нирки після опромінення малою дозою радіації, тому поліфеноли з виноградного вина можуть стати основою нових радіопротекторних препаратів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 543.269 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського